maanantai 16. helmikuuta 2015

Ihana kasvava kommunikaatiotaito!

Pikkutytöt ovat alkaneet toden teolla availla sanaista arkkuaan! Se on niin parasta! Nautin kovasti kun pystytään jo kommunikoimaan pitkälti kaikki asiat puhumalla entisen vinku-itkun sijaan. Öisinkin on kuulunut jo pitkän aikaa sängystä "Äitii, sykkyyn!" entisen parkumisen tilalta.

"Vaattee pois, pesee vauva" "Tampoo meni silmää" "Huuhtoo pois!"


Keskenäänkin tytöt juttelee sanoilla. Pyytävät, käskevät ja komentavat toisiaan :) Se on niin suloista seurattavaa! Tytöt osaa myös kysyä, onko Neea koulussa, laittoiko isi kengät jalkaan ulos lähtiessään, onko pihalla kylmä, mennäänkö kauppaan...Melkein mitä vain! On tosi hienoa huomata, että noinkin pieni ajattelee paljon asioita, suunnittelee ja tietää mitä yleensä näissä tilanteissa tehdään!

Molemmat yhdistää kolmea sanaa, Anniina välillä neljääkin:

"Päätsä isi pois minu" (sängystä, aidan takaa, sylistä...)
"Äiti tipu minu hankee" (korjasin tytön asentoa sylissä kantaessani häntä pihalla, säikähti parka tipahtavansa :D)

Sanojen yhdistelemisen lisäksi molemmat tytöt selittävät koko ajan tekemistä (pukee, laittaa kenkä, kattoo Kaapo, lukee, kylpyy, mennää nukkuu...) sekä myös kertovat mitä ympärillä tapahtuu ja mitä näkevät. Sanavarasto on tosi laaja ja ulkopuolisetkin ymmärtävät suurimman osan tyttöjen puheista :)

"Antsu kiipee" 

Minusta tytöt ovat oppineet tosi aikaisin puhumaan itsestään minä-muodossa. "Anna minu" "Minu kiija" "Minu sykkyyn" ja kysymykseen kuka teki? tulee yhdestä suusta vastaukseski "Minä!":-D Vielä hetki sitten Ansku hoki koko ajan kaiken oleva tytön omaa ja Henna käytti omaa nimeään.

Meillä on varsinaisia papupatoja. Puhetta pulppuaa taukoamatta koko päivän ja välillä puhuvat myöa unissaan. Leikkikameralla osoitetaan perheenjäseniä, komennetaan "Hymi!" ja kehutaan sitten miten "ihna" kuva tuli. Jos äiti tai isi istuu hetkeksi sohvalle, tullaan vetämään sormesta ja komennetaan "Notsa ylös!"

Uusia huvittavia tuttavuuksia ovat hokemat "Vautsi" ja "Okei". Osaavat käyttää niitä hyvissä tilanteissa :D Myös muita huvittavia sutkautuksia tulee tasaiseen tahtiin! Esim Henna oli päässyt Neean meikkipussille ja tuoksui hyvälle. Nuuskin tyttöä ja ihmettelin ääneen, että mille oikein haiset. Henna siihen "Kakalle!" :D

Taustalla kuvissa näkyy tyttöjen uusi oma huone. Muutettiin isännän kanssa ihan kahdestaan pikkukamariin, jotta saatiin tytöille oma tila lelu-ja vaatesäilytykseen. Myös yöunien toivotaan tällä ratkaisulla paranevan. Laittelen kohtapuoliin kuvia meidän "Master Bedroomista" Hehee! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti